Saturday 11 February 2012

Geschiedenis van de Paraplu

De paraplu is ook wel aangeduid als een parasol, GAMP, umbrellery, Bumbershoot or Brolly. Het ontwerp is gemaakt om de gebruiker te beschermen tegen de harde middag stralen van de zon en van alle vormen van neerslag. Paraplu's zijn exclusief de hand-held apparaten die kunnen in de buurt worden uitgevoerd voor de bescherming tegen de elementen, die hun primaire functie, of als accessoires, te complimenteren kleding. De term wordt Latijnse oorsprong en betekent 'schaduw' of 'schaduw'. De geschiedenis van deze fascinerende uitvinding dateert uit verschillende tijden, in verschillende regio's van de wereld. De paraplu is een integraal onderdeel van de oude sculpturen in Nineve, omhoog gezien de wagens en de gebeeldhouwde werk van Persepolis, in Perzië.
Geschiedenis van de Paraplu:
In het oude Egypte, was de paraplu of parasol gebruikt in diverse vormen. Voorstellingen pronken met een flaellum of fan van veren of palmbladeren en meer wagens, meer of minder in de vorm die we kennen vandaag de dag. In het oude Egypte, zoals in de meeste andere landen in en rond Midden-en Oost-Azië, de overkoepelende gesymboliseerd monarchie. In het oude Griekenland, het apparaat was meer een deel van de mode dan een onmisbare complement van bescherming. Afbeeldingen dateren uit de late 4e eeuw voor Christus display paraplu's die blijkbaar open en dicht kon. De oude Griekse cultuur beschouwde het als een teken van verwijfdheid een man een paraplu mee te nemen. Haar religieuze betekenis kan worden gezien in afbeeldingen markeren het feest van Athene Sciras en die van Dionysos. Interessant, een duidelijke paradox blijkt dat de Atheense vrouwen paraplu's uitgevoerd als een teken van minderwaardigheid! De paraplu odyssee leek te hebben slingerde richting Rome daarna. In het oude Rome werden paraplu's zijn ontworpen met de huid of leder ook gebruikt voor de verdediging. A parallel theorie suggereert dat de paraplu zijn weg naar het oude Rome van de Etrusken. Het hele Oosten, rond deze tijd, de paraplu was een insigne van royalty en hoge rang.
Schriftelijke documentatie over het oude China noemen een opvouwbare paraplu zo ver terug als 21 AD op strijdwagens, de paraplu's werden uitgerust met buigbare gewrichten die ingeschakeld in-en uitrollen van het ontwerp, indien en wanneer nodig. Complexe bronzen scharnieren met socketed en inter-locking dia's en bouten zijn opgegraven op de Luoyang archeologische site die teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus en is daarmee de oudste! Het oude boek van de Chinese ceremonies, 'Zhou Li' of de 'Riten van Zhou', geschreven 2400 jaar geleden, heeft afbeelding en beschrijvingen van paraplu's met 28 bogen. De details opgenomen beschrijvingen, zoals de omtrek van the bovenste personeel wordt een staaf meet 3 / 18 van een Chinese foot and lower een buis met een omtrek van 6 / 10. De vroegste ideeën over de paraplu waren waarschijnlijk afgeleid van ontwerpen repliceren de tent en andere make-shift bescherming tegen de elementen. De Chinese paraplu design eindelijk zijn weg naar Japan en Korea, via de Zijderoute
Het Indische epos Mahabharata, die dateren van ongeveer de 4e eeuw beschrijft de paraplu als een vorm van bescherming tegen de zon. De Oost-reizen van Jean Baptiste Tavernier, in de 17e eeuw, maakt melding van het gebruik van de paraplu aan weerszijden van de koninklijke troon in de prinselijke staten. In de Deccan regio van India, vorsten de Maratha zelfs gericht hun koning als 'Chatrapati' of 'Heer van de paraplu'. Alle door de Middeleeuwen, paraplu ontwerpen doorlopen van de lengte en de breedte van Europa. Het apparaat werd al snel gevraagd meer voor functionaliteit dan ornament waarde. Het was een bekend gezicht in de handen van fotografen, als een diffusie-apparaat. Door het midden van de twintigste eeuw, die een paraplu eiste etiquette en het gebruik van bijpassende accessoires zoals handschoenen en een muts! De kap van de volledig inklapbare paraplu is nu aangepast met een aantal van waterbestendig stoffen en kan worden teruggetrokken om verschillende lengtes.

1 comment:

  1. In de negentiende eeuw schreef een Engelsman - een parapluverkoper - een klein boekje over de geschiedenis van deze handige uitvinding. Misschien vind je het aardig om wat over hem te lezen. http://londonstreetviews.wordpress.com/2013/01/09/w-j-sangster-umbrella-makers/
    groet,
    Baldwin

    ReplyDelete